2012. április 25., szerda

Lowcarb kontra hagyományosan szénhidrátzabáló népek


A lowcarb megközelítés ellen gyakran hozzák fel azt az érvet, hogy az ázsiaiak (és az olaszok illetve a franciák) sok szénhidrátot fogyasztanak és mégsem híznak el annyira illetve nem volt annyi civilizációs betegség. 

Nemrég két lowcarb-ot népszerüsítő orvos is írt a témában egy-egy blogbejegyzést:


Péter Attia becsülettel bevallja, hogy ez nem egy rendesen kikutatott téma és, bár alá tudja támasztani némi kutatással és indoklással, de a lista inkább a személyes véleményét tukrözi. (Ezt szeretem a lowcarbosokban, hogy próbálnak realisták maradni és ügyelnek a korrektségre.). A pontok a tudományos megalapozottság sorrendjében vannak (az első pont a legmegalapozottabb, a második kevésbé, a harmadik inkább spekuláció):

1.  Jóval kevesebb cukrot fogyasztottak, mint amennyit a mostani, tipikus nyugati (amerikai) étrend tartalmaz
2. Az össz-szénhidrát fogyasztás kevesebb volt mint nyugaton
3. Jobb omega6-omega3 arány és/vagy magasabb omega3 fogyasztás

Ezek a tényezők nem függetlenek egymástól. Sőt, valószínűleg egymás pozitív hatásait jelentékenyen erősítik.

Erre reagálva Andreas Eenfeldt, a svéd lowcarb népszerüsítő orvos szintén felsorolta a saját 3 pontját:


1. Alacson finomított cukor és emiatt alacsony fruktóz fogyasztás, ami sokkal jobb inzulinérzékenységet eredményez
2. Inkább összetetteb keményítők vannak az étrendben (barnarizs, "gyökér típusú" zöldségek - nem tudom a helyes magyar kifejezést). Ez lassabb emésztést és ezáltal a szénhidrát lassabb felszívódását eredményezi.
3. A hagyományos ázsiai életmód követői, amihez a hagyományos ázsiai étrend tartozott, jóval többet mozogtak. (A városban élő ázsiaiaknál egyre nagyobb problémát okoznak a civilizációs betegségek.)

Ehhez még három tényezőt is hozzáad:

1. Szegénység: A népesség egy jórésze fizikailag (pontosabban anyagilag) korlátozva volt, hogy annyit egyen, amennyi jólesik.
2. Kisebb étel függőség: kevesebb feldolgozott ételt ettek és a feldolgozott ételekben sokszor vannak olyan anyagok, amik további evésre késztetnek.
3. Genetikai különbségek: Az ázsiai rassz vékonyabb és kevésbé izmos felépítésű, mint a kaukázusi illetve afrikai rassz így a BMI alapú összehasonlítások torzítanak. (Az ázsiaiak gyakran alacsony BMI mellett cukorbetegek és alkatilag az un. "skinny fat" kategóriában vannak: alacsony BMI mellett arányában sok testzsír az izom rovására.)

Nincsenek megjegyzések: